Niektóre produkty spożywcze – pozornie bezpieczne – mogą być szkodliwe dla psów. W trosce o brzuszki cavalierów dziś poruszymy ten temat. Nie są to substancje trujące, czyli takie gdzie po podaniu dużej ilości możemy spodziewać się rychłego zgonu psa, ale podawane długofalowo lub w dużych dawkach mogą powodować poważne problemy zdrowotne.

Surowe ciasto drożdżowe

bake-71700_640

Surowe ciasto drożdżowe tak dla ludzi jak i dla zwierząt jest szkodliwe. Drożdże, które mają spulchnić ciasto robią to w drodze fermentacji, której ubocznym skutkiem jest wydzielanie niewielkich ilości alkoholu. Co dla człowieka jest niewielką ilością i na pewno nie spowoduje upojenia czy zatrucia alkoholem – dla psa jest już ilością sporą. Zjedzenie surowego ciasta powoduje wzdęcia (ciasto „rośnie” w brzuchu), dodatkowo z powodu obecności alkoholu pies może mieć objawy zatrucia alkoholem. Nie wolno dopuścić do spożywania przez psa surowego ciasta drożdżowego, a także samemu go nie próbować.

Sól kuchenna

salt-1073252_640

Zapotrzebowanie psa na sól jest minimalna (psy dorosłe ok. 11mg/ kg, gdzie mała łyżeczka to ok. 5g soli).  Zarówno karmy dla psów, jak i zbilansowana dieta naturalna zaspokajają zapotrzebowanie psa w tym względzie, a więc nie ma potrzeby aby cokolwiek psu dosalać. Sól w nadmiarze jest dla psa niebezpieczna, a nawet toksyczna. Pierwsze symptomy przedawkowania soli to duże pragnienie i ślinotok, częstomocz, rozwolnienie. W organizmie psa tworzy się stan zapalny przewodu pokarmowego, uszkodzenie nerek, wątroby a nawet mózgu. Kolejnymi objawami są – niepokój, drżenia mięśni, niedowłady, bezcelowe ruchy kończyn lub siedzenie w bezruchu.

Zielone pomidory

green-tomatoes-833432_640

Z uwagi na zawartość atropiny i alkaloidów tropanowych są toksyczne w przypadku połknięcia. Szkodliwe są również liście i łodygi pomidora. Dojrzałe owoce nie zawierają tych związków. W soku dojrzałych pomidorów zaś, podobnie jak w szparagach, soi, szpinaku, burakach, występują saponiny, które u psów wrażliwych mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. W dużych dawkach mogą powodować uszkodzenia i hemolizę krwi.

Ziemniaki

brown-2795_640

O ziemniakach krążą legendy, które postaramy się wyjaśnić.

Ziemniak jak każda inna roślina z rodziny psiankowatych zawiera alkaloidy (m.in. solaninę i chakoninę) – roślinne związki chemiczne, które w zależności od stężenia, a więc przyjętej dawki w pożywieniu mogą wpłynąć negatywnie na procesy fizjologiczne po spożyciu i przyswojeniu przez dany organizm. Normalny, zdrowy ziemniak zawiera te alkaloidy w minimalnych ilościach, a dodatkowo po ugotowaniu tracą ona wszystkie swoje złe właściwości, tak więc jako taki zdrowy i ugotowany ziemniak nie wykazuje żadnych właściwości toksycznych.

Problem pojawia się, jednak w przypadku ziemniaków surowych, które zostały wystawione na działanie światła słonecznego. Pod wpływem słońca skórka zaczyna zielenieć, a ziemniak może rozpocząć okres wegetacji wypuszczając najpierw małe oczka, a potem większe pędy. Tak się składa, że w tych zieleniejących częściach oraz oczkach i pędach gromadzi się najwięcej trującej solaniny (silnie toksycznego glikozydu). Stąd prosty wniosek, iż szkodliwe są przede wszystkim zieleniejące bulwy oraz zieleniejące obierki z tych bulw plus wszelkie oczka i kiełkujące części odkrojone z bulw. Solanina wykazuje właściwości rakotwórcze. W dawkach toksycznych wywołuje podrażnienie przewodu pokarmowego i układu moczowego. Hemolizuje krwinki. Wywołuje wymioty, biegunkę, krwiomocz, skurcze oddechowe, utratę czucia, obniżenie ciepłoty ciała, ostre zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit, obrzęk naczyń jelitowych, senność, ślinotok, zwężenie źrenic, białkomocz i drgawki.

Rabarbar

rheum-791719_640

Korzenie i łodygi rabarbaru są ​​bogate w antrachinony, takie jak emodyna i rhein, które powodują że spożycie rabarbaru w większej ilości może prowadzić do zaparć. Liście rabarbaru uznawane są za toksyczne, bowiem zawierają sporą ilość różnych substancji o właściwościach trujących min. kwas szczawiowy w dużym stężeniu, glikozydy senesu i inne dotychczas niezidentyfikowane substancje. Objawy:(zależne od ilości zjedzonego warzywa): mdłości, wymioty, biegunka. W związku ze swoimi właściwościami rabarbar powinien być całkowicie wyeliminowany z diety psów obarczonych  reumatyzmem, zapaleniem stawów, dną moczanową, kamicą nerkową lub nadkwaśnością, ponieważ może pogorszyć ich stan zdrowia.

Owoce cytrusowe

lime-631387_640

Pomarańcze, mandarynki, klementynki, limonki, cytryny, grejpfruty, tangelo są to rośliny z rodziny rutowatych – zawierają duże ilości olejków eterycznych, których skład jest szkodliwy dla zwierzęcia. Przy dużych dawkach cytrusów aromatyczne olejki podrażniają psie nosy, oczy i błony śluzowe. Dodatkowo mogą pojawiać się wymioty, biegunka i apatia, a w skrajnych przypadkach hipotermia, dreszcze, ataksja.

Zepsuta żywność

W zależności od produktu może być siedliskiem różnorakich bakterii [Escherichia coli (pałeczka okrężnicy), Staphylococcus (gronkowce), Streptococcus (paciorkowce), Salmonella, Bacillus spp., Clostridium perfringens (laseczka zgorzeli gazowej), Clostridium botulinum (jad kiełbasiany)]. Po drugie zepsuta żywność może być zainfekowana przez różnorodne grzyby pleśniowe o charakterze chorobotwórczym, a także może być siedliskiem przetrwalnikowej formy pasożytów.

Tłusta żywność, szynki

ham-769629_960_720

Boczek słonina, skóra, tłuste mięsa, smalec są prostą drogą do otyłości, rozstroju żołądka, wymiotów biegunek.  Podawane długofalowo zaburzają funkcjonowanie trzustki (włącznie z jej uszkodzeniem). Szynka zawiera duże ilości szkodliwej soli oraz przypraw.

Przyprawy

spices-73770_640

Większość przypraw zawiera duże ilości eterycznych olejków oraz różnych innych substancji, które mogą prowadzić do różnych dolegliwości układu pokarmowego (biegunki, wymioty, wzdęcia) oraz mogą powodować reakcje podrażniające błony śluzowe, skórę, oczy i nos. Dlatego też, by uniknąć przykrych efektów najlepiej jest wyeliminować z diety psa większość przypraw, a szczególnie chili, papryka ostra, kurkuma, imbir kminek, pieprz i wszeki bardzo aromatyczne przyprawy.

Mleko

drip-175551_640

Rozróżnić należy przede wszystkim mleko od produktów mlecznych dostępnych w sklepach. Mleko nawet 3,2% to zdecydowanie woda z mlekiem niż mleko. Niektóre psy nie tolerują ani mleka ani produktów mlecznych (część szczeniąt w 6-8 tygodniu życia traci enzym laktaza, który jest odpowiedzialny za trawienie laktozy) co objawia się biegunkami, luźnym stolcem, a inne zachowują zdolność do trawienia laktozy przez całe życie.

Ponieważ mleko, jogurty, kefiry maja wiele substancji odżywczych, wpływają również pozytywnie na florę bakteryjną można je podawać psom, które tolerują mleko.

Psom, które nie tolerują mleka, polecamy ser biały oraz kwaśne mleko, które praktycznie nie zawierają laktozy oraz kefiry i jogurty (znikoma ilość laktozy).

Reasumując – jeżeli pies źle reaguje na mleko można spróbować z serem białym, kwaśnym mlekiem, kefirem, jogurtem ale jeżeli nadal występować będą po tych produktach luźne kupy czy biegunki należy odstawić tego typu produkty całkowicie. Psy, które tolerują mleko mogą je bez problemu spożywać.

Kości drobiowe

haan-580049_640

Z uwagi na kruchość pod wpływem gryzienia łamią się a w miejscu złamania tworzą się bardzo ostre zakończenia, które mogą uszkodzić ścianki żołądka, jelita, utkwić w pysku lub przełyku psa – są bardzo niebezpieczne i należy je wyeliminować z diety psa.

Surowe białko jajka

broken-943413_640

Białko jaja zawiera awidynę, która powoduje niszczenie witaminy H (biotyny). Awiodyny można się pozbyć poddając jajko obróbce termicznej dlatego tylko surowe bialko jest szkodliwe. Żółtka jaj można podawać również surowe.

Surowe ryby słodkowodne

Zawierają tiaminazę, która rozkłada witaminę B czyli jest substancją antyodżywczą, a jej regularne występowanie w diecie powoduje awitaminozę. Uwaga również na OŚCI ! (Ości podobnie jak kości drobiowe mogą spowodować wiele nieprzyjemności).